Gina Jacobi

Albumet Ömtåligt gods ute nu

Ömtåligt gods

Gina Jacobi - Pressbild

Gina Jacobi - Pressbild

Pressrelease & releasefest för ”Ömtåligt gods”

(MMCD0901)

Presskit med singeln som WAV + pressrelease som PDF: Ladda hem presskit som ZIP [35 MB]

Gina Jacobi är tillbaka – med ett album på svenska!

Med sitt första album på svenska på 14 år, återvänder denna egensinniga norrländska – född i Jämtland, bosatt i Medelpad – till sitt modersmål. Det språket har tidigare varit hennes spänstiga bollplank i låtar som radiohitarna “Svart ljus”, “Dum”, ”Tid till liv” och “Upp igen”. Efter utflykter på bland annat kurdiska, persiska, swahili och engelska kommer nu “Ömtåligt gods”, hennes nionde fullängdsalbum, där hon bevisar att hon fortfarande kan skriva smittande lekfull pop med refränger som biter sig fast.

Åren runt 1990 var Gina Jacobi ett återkommande namn på de svenska singellistorna. Efter starten i popbandet Rummet följde en lansering som soloartist, och med album som “På jakt efter solen” och “Gå som på nålar” hade hon mutat in sig som en av de mest talangfulla unga popsångerskorna och låtskriverskorna. Grammis-nomineringen 1989 som årets svenska kvinnliga artist var därför inte helt oväntad.

Gina har aldrig tvekat att gå dit nyfikenhet och hjärta styrt henne. Efter 1992 års rosade album “Det här är bara början” kom hon dock att ägna allt mer tid åt familjen och olika invandrarprojekt. Hon tog även upp sitt måleri och har de sista åren haft ett flertal utställningar av egen konst. Under sin långa karriär har Gina startat och drivit ett otal olika kulturprojekt i Västernorrland men också gjort en mängd externa jobb åt andra i sin musikstudio.

Albumet “Alla är” kom 1995 ut på eget bolag, och på kassettutgåvan “Care seretaye” sjöng hon uteslutande på sorani-kurdiska! Det språket kunde hon bara sjunga på, inte tala, vilket uppenbarades när hennes direktsända liveframträdande skickades ut över kurdisk satellit-TV med över 20 miljoner tittare i Europa.

Därpå bytte hon musikspråk igen. Med “Like Me” (2005) och “Unlike Me” (2007) prövade hon vingarna med texter på engelska. Låtar som ”Lonely Life”, “Not for Sale” och ”Three Angels” visade en artist som fortfarande letade efter svaren på de stora frågorna – och ville göra det i full frihet! ”Lonely Life” låg för övrigt på A-rotation på den Londonbaserade digitalradiokanalen Passion For The Planet under ett år.

Gina har under 2008 bland annat spelat in, mixat och producerat John Daniels solodebut-album ”Klartecken”. Ytterligare inledde hon ett samarbete med gitarristen och låtskrivaren Peter Abrahamsson i en duo kallad Double Nature. Plattan som är på engelska beräknas släppas 2010.

På nya albumet “Ömtåligt gods” serveras lyssnaren underfundiga betraktelser och mogna berättelser kryddat med såväl självdistans som cynisk humor. Gina delar med sig av glädje, sorg, gemenskap, ensamhet, och de val hon gjort här i livet. Även de mindre bra…

Gina Jacobi - Ömtåligt gods

Gina Jacobi - Ömtåligt gods

Plattan har ett lite tyngre, rockigare sound som den erfarne gitarristen Tomas Engberg är högst delaktig i. Men de som lärt sig uppskatta den ambienta popen och syntklangerna från hennes tidiga plattor har också här mycket att glädjas över. Här finns gott om refränger som biter sig fast, klassisk “jacobiansk” pop till ackompanjemang av allt från papprörsdidgeridoo till skokartong. För hennes gamla, och många nya fans, kommer skivan att fungera som en ren vitamininjektion.

Så här säger Gina själv om sitt nya album och varför det kom till:

”Många av mina gamla fans som skrivit och som jag har hållit kontakt med under åren började undra om jag någonsin skulle skriva en ny platta på svenska igen. Inte troligt, svarade jag. Men under hösten 2008 förstod jag att detta var något de verkligen ville ha, och efter en 40-års fest  där bland andra mina tre ”omusiker” från de tidigare plattorna var med, stod det fullkomligt klart. Jag vill ju verkligen! Men hur kan det bli ekonomiskt möjligt i det dödläge branschen befinner sig i?

Jag mejlade ett par nyskrivna låtar och en förfrågan till mina fans om de ville vara med och sponsra eller förhandsköpa min nya platta. Det hela föll så väl ut att jag på 6 månader fick möjlighet att färdigställa hela produktionen. Plattan har jag skrivit helt utan spekulationer omkring vad som kan tänkas gå hem. Glädjen hittade jag igen tack vara mina fans och deras stora stöd! Det här är deras skiva lika mycket som min. Tack från hjärtat!”

“Ömtåligt gods” ges ut på det egna skivbolaget Major Music och distribueras av www.musichelp.se.  Beställningar kan göras via CDON och iTunes m.m.

Besök gärna:

www.ginajacobi.se
www.ginajacobi.com
www.myspace/ginajacobi1
www.facebook.com/gina.jacobi

Management, bokning, presskontaktfredrik@musichelp.se 0708-187 487

Skivbolagmajor.music@bredband.net 0705-680 854

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment