Gina Jacobi

Albumet Ömtåligt gods ute nu

Artiklar

Crowdfunding – skivbranschens räddning?

Publicerad i nr 1/2010 av tidningen iusbäraren, som ges ut av Juridiska Föreningen vid Stockholms universitet.

En kall oktoberdag förra året var jag tillsammans med cirka 200 andra fans inbjuden av sångerskan och låtskriverskan Gina Jacobi till festlokalen Våningen i Sundsvall. Hon hade releaseparty för sin nya CD ”Ömtåligt gods”, hennes första svenskspråkiga skiva på 14 år.

Förutom att se och höra hennes spelning till gott tilltugg fick jag ett signerat ex av CD:n samt fick stå med mitt namn i tacklistan på konvolutet.
Hur förärades jag denna gunst hos en sångerska som jag gillat ända sedan slutet av 80-talet, då jag hörde hennes låt ”Pandoras ask”? Jo, Gina hade under alla år, eller åtminstone sedan Internet slog genom, sparat adresser till fans som skickat e-post eller beställt skivor, vilket jag gjort. Och i slutet av 2008 damp det ner ett mail i min box med frågan om jag inte längtade efter en ny CD med Gina Jacobi och om jag i så fall kunde tänka mig att ge ett bidrag till dess finansiering. Lägligt nog kom mailet just när jag fått en löneförhöjning.

Den respons Gina Jacobi – som annars tidvis försörjer sig som lärare – fick på sin förfrågan blev så stor att den täckte hennes uppehälle under de månader då skivan skapades. Även i media, särskilt lokala Sundsvalls tidning, spreds nyheten om projektet. Gina säger:
– Jag kan inte med ord beskriva hur glad jag är för alla underbara personer som på något sätt bidrog till att plattan kunde komma ut. Vilken känsla det var när kartongerna från presseriet i Tyskland anlände hem i september 2009. Så här i efterhand känns det som en större tillfredställelse att släppa en skiva som faktiskt är resultatet av ett stort ”grupparbete” än om den hade getts ut på vanligt sätt på ett etablerat skivbolag, vilket i och för sig är svårt för de flesta idag. Självklart blev det mycket administration, men det var det värt, trots att det tidvis kändes stressande att mitt i låtskrivarprocessen samtidigt vara tvungen att hålla i alla andra trådar. Jag fick mersmak och har skrivit nya svenska låtar sedan 2008, så snart kommer en ny förfrågan till fans, vänner och bekanta. En till platta under hösten 2010 alltså!

Men hur fick du råd med omslag, fotografering, pressning och lön till medverkade musiker?
– Det fick jag inte. Sponsringen från fansen täckte min egen lön under några månader. Sedan fick jag fortsätta jobba som förskollärare för att få det att gå runt. Faktum är att alla andra som varit med har gått in med sin arbetsinsats som sponsring för plattan. Det är tur att min vänskapskrets består av många musiker, fotografer, journalister och art directors. Och också en väldig tur att de gillar min musik, tillägger Gina och ler.

Skivbranschen är helt klart i kris. Skivaffärer lägger ner i större takt än bilfabriker. Dagens unga generation köper inte skivor, de laddar ner eller lyssnar på Spotify och de struntar ofta i upphovsrätten. Deras största politiska framgång i Sverige blev när Piratpartiet fick en plats i EU-parlamentet. I Metro den 22 februari 2010 rapporteras att fildelningen nu åter ökar i Sverige, efter en viss nedgång sedan ipred-lagen trädde i kraft den 1 april 2009.

För den artist som inte fått det stora kommersiella genombrottet eller kan försörja sig på turnéer, kan crowdfunding vara ett alternativ. Det kan också knyta artister närmare sina fans. Gina, som på skivan tillägnat fansen låten ”Om ni inte fanns”, säger:
– Jag förstod först inte Internets utvecklingsmöjligheter och vikten av nätskapande. Men tack vare nätet har många kulturarbetare hittat nya arenor och sätt att nå ut med sitt hantverk. För mig har inte känts viktigt eller tilltalande att bli ”stor” eller ”känd”, snarare tvärtom. Det här formatet – att kunna ge fansen min musik – känns mycket mer som jag. Därmed inte sagt att jag inte vill ut och spela igen. Det är något jag längtar oerhört efter, men bara om det finns en efterfrågan, och där medieexponeringen viktig. Jag åker inte ut och harvar bara för sakens skull. Dessutom vill jag att mina medmusikanter ska känna att de får betalt för mödan…

Är crowdfunding redan vanligt i Sverige? Gina Jacobis basist, förläggare och livskamrat Fredrik Muskos säger:
– Detta är inget unikt, jag vet att det har förekommit utomlands, men jag känner inte till någon annan artist i Sverige.

Troligen är crowdfunding ett uppdykande fenomen även i andra kulturformer som, förutom att skapa upplevelser, kan tillfredsställa konsumenters behov av uppmärksamhet. ”Investera i kultur – och se ditt namn på bio”, skriver Jonas Cullberg i SvD 16 juni 2009.

Så om du har en idé som åtminstone några andra än du själv tror på, kan det vara värt ett försök. Om det misslyckas kanske bidragsgivarna vill ha tillbaka sina pengar, så se till att reglera sådana eventualiteter i ett avtal. Men även då kan det kanske leda till roliga och oväntade möten. Som Gina Jacobi sjunger i en låt på skivan:
– Somligt blir ju som det blir, det är inte vi som styr, det är bara någonting som händer. Kanske blir man lite yr, det går gärna över styr, men man blir salig när det sedan vänder.

Text: David Munck

Rätt eller fel väg att nå sin publik

Norrtelje Tidning
100203

Det är inte helt enkelt för musiker av idag att nå sin publik! För en tid sedan var jag på Globen och lyssnade på Cliff Richard. Av nostalgiska skäl. Jag hade en period av beroende, men det var på sjuttiotalet.

Under konserten på Globen återkommer denne inte helt okände artist vid ett flertal tillfällen under mellansnacken till problemen kring nedladdning av musik. Visst, han är sångare mer än musiker, och har kanske av det skälet drabbats hårdare av den illegala nedladdningen än många kollegor i branschen. Men i just hans fall har det ju knappast drabbat någon fattig. Så det är svårt att tycka synd om just honom.

Illegala nedladdningar är knappast problemet för en artist som Gina Jacobi. Vem är nu detta, undrar någon. Hon tillhörde popeliten i Sverige i slutet av 80-talet. För den som händelsevis minns EMI-s Evert Taube-platta, kan jag upplysa om att hon bidrog med tre spår på den samlingen. Hon lanserades som något av en svensk motsvarighet till Kate Bush, och spelades om inte annat så hos Kjell Alinge i Eldorado.

Men karriären kom av sig, jag tror av familjeskäl. Idag vet jag att hon är mamma till flera döttrar. När jag för en tid sedan upptäckte att hon har en egen hemsida blev jag glatt överraskad. Där och endast där kan man köpa hennes tidigare skivor, som hon omvandlat till CD-format. Men roligare än att det gamla materialet finns, är det faktum att hon på senare år börjat ge ut nya plattor.

Själv fick jag ett brev av henne för cirka två år sedan. Hon bad mig sponsra sin senaste utgivna skiva. Jag förhandsbeställde helt enkelt skivan, och ville jag stoltsera med mitt namn på konvolutet kostade det en liten extra summa. Det gjorde jag såklart gärna. ”Ömtåligt gods” heter den nya skivan, som faktiskt finns att beställa på CDON.

Hon är med på banan, konstaterar jag snabbt, efter några genomlyssningar. Det är en bra inkörsport. Vill man leta sig bakåt, ska man ge sig på ”Like Me”, som har lite Robyn över sig. Och framför allt ska man följa hennes kommande material. Nytt är på gång.

Staffan Engstrand

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment